Hur du anställer din första medarbetare

Henrik Jonsson

two men facing each other while shake hands and smiling

Så du har bestämt dig för att ta steget och anställa din första anställde! Grattis – detta är en stor milstolpe för alla småföretag. Men var ska du börja? Processen att anställa en anställd kan vara skrämmande, men vi är här för att hjälpa dig.

I det här blogginlägget går vi igenom grunderna för hur du ska gå tillväga för att anställa din första anställde, från att skriva en arbetsbeskrivning till att genomföra intervjuer. När du har läst klart kommer du att vara redo att ta dig an denna viktiga uppgift med självförtroende.

Skriv en arbetsbeskrivning

Det första steget när du ska anställa din första medarbetare är att skriva en tydlig och kortfattad arbetsbeskrivning.

Det här dokumentet kommer att fungera som en färdplan för resten av anställningsprocessen, så det är viktigt att du tar dig tid att göra den rätt. Börja med att fundera på vilka specifika färdigheter och kvalifikationer som krävs för den tjänst du vill tillsätta.

Ta dig sedan tid att undersöka vad jämförbara tjänster i andra företag betalas för. När du har en god förståelse för vad du behöver och vad som finns där ute kan du börja skriva din arbetsbeskrivning.

När du skriver din arbetsbeskrivning ska du se till att inkludera följande:

  • En kort översikt över ditt företag och dess uppdrag
  • En detaljerad lista över de uppgifter och ansvarsområden som ingår i tjänsten
  • De färdigheter och kvalifikationer som krävs för rollen
  • Det önskade löneintervallet för tjänsten

Genomförande av intervjuer

När du har skrivit din arbetsbeskrivning är det dags att börja intervjua kandidater. För att säkerställa att du hittar den bästa möjliga kandidaten för jobbet är det viktigt att du ställer samma frågor till varje person. På så sätt kan du jämföra alla kandidater på ett rättvist sätt och se vem som passar bäst för ditt företag.

När du utformar dina frågor bör du fokusera på områden som:

  • Arbetslivserfarenhet
  • Kvalifikationer
  • Motivation för att söka
  • Hur de skulle hantera vissa situationer i samband med tjänsten

Du bör också lämna lite tid i slutet av varje intervju så att kandidaterna kan ställa sina egna frågor. På så sätt får de en chans att lära sig mer om ditt företag och avgöra om de skulle passa bra för rollen eller inte.
Anställa Efter att ha genomfört alla intervjuer är det äntligen dags att fatta ett beslut och ge ett erbjudande till den utvalda kandidaten. Grattis – du har just tagit ytterligare ett stort steg mot att utveckla ditt företag!

Det är en stor milstolpe att anställa din första anställde – men det behöver inte vara skrämmande. Genom att ta dig tid att noggrant skriva en arbetsbeskrivning och noggrant genomföra intervjuer kan du tryggt välja den kandidat som är bäst lämpad för både ditt företag och den öppna tjänsten. Med dessa tips i åtanke är du på god väg mot att framgångsrikt utöka ditt team.