Hur du väljer rätt bokföringsprogram för ditt företag

Henrik Jonsson

person using MacBook pro

När du startar ett nytt företag finns det många saker att tänka på – och att välja rätt bokföringsprogram är en av dem. Sanningen är att det inte finns någon universallösning när det gäller redovisningsprogram. Det bästa bokföringsprogrammet för ditt företag beror på ett antal faktorer, bland annat företagets storlek, din bransch och din budget

I det här blogginlägget går vi igenom några saker att tänka på när du väljer bokföringsprogram för ditt företag. I slutet bör du ha en bättre uppfattning om vilken typ av redovisningsprogram som är rätt för dig. Då sätter vi igång!

Vad du bör tänka på när du väljer bokföringsprogram

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer bokföringsprogram för ditt företag. Här är några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till:

  • Företagets storlek: Det första du bör tänka på är företagets storlek. Är du en ensamföretagare? Har du ett litet team? Eller är du ett stort företag? Storleken på ditt företag avgör vilka funktioner du behöver och vilket pris du är villig att betala. Om du till exempel är en enskild firma kan du kanske klara dig med att använda ett program för privatekonomi som Wint eller Bokio. Om du däremot har ett stort team behöver du något mer robust som Fortnox eller Visma.
  • Bransch: En annan sak att tänka på är din bransch. Vissa branscher har specifika regler och krav när det gäller redovisning – det är därför viktigt att välja programvara som kan hjälpa dig att följa dessa regler. Om du till exempel är verksam inom hälso- och sjukvårdsbranschen behöver du en programvara som kan hjälpa dig att hantera ersättningar därifrån.
  • Budget: Det är självklart att budgeten alltid kommer att vara ett övervägande när du väljer någon typ av programvara för företag. Lyckligtvis finns det en mängd olika alternativ till olika prisnivåer. Du kan hitta allt från gratis programvara för privatekonomi till avancerade företagslösningar som kommer med en rejäl prislapp. Det är viktigt att hitta något som ryms inom din budget samtidigt som du får de funktioner och den funktionalitet du behöver.
  • Gratis programvara vs. betald programvara: Även om det finns en del bra gratisalternativ tillgängliga (som Bokio), har de vanligtvis inte lika många funktioner som betalalternativ – och de kanske inte är idealiska för alla företag. Betalda alternativ erbjuder vanligtvis fler funktioner och funktioner – så de kan vara värda investeringen om du menar allvar med att utveckla ditt företag.

Sammanfattningsvis finns det några saker du bör tänka på när du väljer bokföringsprogram för ditt företag: storlek, bransch, budget och funktioner. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja rätt bokföringsprogram för ditt företags behov – och ställa in dig på framgång från dag ett!