Hur man börjar med WordPress i 7 enkla steg

Henrik Jonsson

turned-on monitor

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) som gör att du kan skapa en webbplats eller blogg från grunden – ingen kodning krävs!

Det finns andra CMS, men WordPress är det överlägset mest populära och driver mer än 35 % av alla webbplatser på internet. WordPress är inte bara gratis och öppen källkod, utan det är också utomordentligt användarvänligt, vilket gör det till en idealisk plattform för alla som vill bygga en webbplats utan någon tidigare erfarenhet.

Om du är ny i WordPress och känner dig överväldigad behöver du inte oroa dig – vi har allt du behöver.

I det här blogginlägget går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång med WordPress, bland annat hur du väljer domännamn och webbhotell, installerar WordPress samt hittar och installerar teman och plugins.

När du har läst färdigt det här inlägget har du allt du behöver för att starta din alldeles egna WordPress-webbplats!

  1. Välj domännamn och webbhotell
    Det första steget i skapandet av din WordPress-webbplats är att välja ett domännamn och webhotell. Ditt domännamn är din webbplats adress på internet (t.ex. exempel.se), medan ditt webhotell är det som gör det möjligt för din webbplats att gå live på internet. När du har valt ett domännamn och ett webhotell kan du gå vidare med att installera WordPress.
  2. Installera WordPress
    Att installera WordPress är vanligtvis en ganska enkel process – de flesta webhotell har detaljerade instruktioner på sina webbplatser. Om du fastnar, tveka inte att kontakta webhotellets kundtjänst för att få hjälp. De borde vara mer än glada att hjälpa dig!
  3. Hitta ett tema
    En av de bästa sakerna med WordPress är att det finns tusentals teman tillgängliga för användning, både gratis och de som kostar pengar. Ett tema bestämmer utseendet och känslan på din webbplats, så det är viktigt att välja ett som passar bra till ditt varumärke. När du har hittat ett tema som du gillar kan du gå vidare och installera det på din webbplats.
    Nu när du har installerat ett tema är det dags att börja lägga till innehåll!
  4. Lägg till sidor och inlägg
    På WordPress-jargong är sidor statiska delar av innehållet (t.ex. din Om-sida eller kontaktsida), medan inlägg är dynamiska delar av innehållet (t.ex. blogginlägg). För att lägga till någon av dessa typer av innehåll loggar du helt enkelt in på din WordPress-instrumentpanel och navigerar till avsnittet Sidor respektive Inlägg. Klicka sedan på ”Lägg till ny” och börja fylla i den nödvändiga informationen. Glöm inte att lägga till bilder, videor eller andra medier för att göra dina sidor och inlägg mer engagerande!
  5. Installera plugins
    Plugins är verktyg som gör att du kan lägga till ytterligare funktionalitet till din webbplats utöver vad som är möjligt med enbart teman. Om du till exempel vill lägga till ett forum eller en nätbutik på din webbplats finns det sannolikt ett plugin som kan hjälpa dig att göra just det. Precis som för teman finns det både gratis och betalda plugins – återigen är det upp till dig vilken typ du vill använda på din webbplats.
  6. Anpassa dina inställningar
    När du har lagt till lite innehåll och installerat några plugins är det dags att börja anpassa webbplatsens inställningar enligt dina önskemål. Detta inkluderar saker som vilka användare som har tillgång till din webbplats, hur kommentarer ska modereras och vilka e-postmeddelanden (om några) som ska skickas ut när nytt innehåll publiceras. Du kan hitta alla dessa inställningar genom att navigera till avsnittet ”Inställningar” på din WordPress-instrumentpanel.
  7. Starta din webbplats!
    När du har gått igenom alla stegen ovan är du redo att lansera din nya WordPress till världen! Tryck bara på knappen ”Publicera” för alla sidor eller sidor som du vill ska bli levande, och din webbplats kommer att vara synlig för alla på internatetsidan. Gratulationer – du gjorde det! Nu har vi inte längre något att göra med din nya webbplats.

Vi hoppas att den här guiden har inspirerat till att fler ska känna sig mer säker på att hantera sin webbnärvaro framöver. Om du tyckte om att läsa den, dela den gärna med vänner och kollegor som kanske också kan finna den användbar! Och om du har några ytterligare frågor om att komma igång med WordPress, maila oss på [email protected].

Tack för att du läste!