Hur man förhandlar med leverantörer

Henrik Jonsson

woman signing on white printer paper beside woman about to touch the documents

Som nybliven företagare lär du dig snart att alla leverantörer inte är lika. Du kommer också att lära dig att leverantörskostnader kan ha en stor inverkan på ditt resultat. Av dessa skäl är det viktigt att utveckla en stark förhandlingsförmåga. Med lite övning kommer du att kunna få bästa möjliga priser från dina leverantörer. Så här gör du:

  1. Gör din forskning
    Det första steget i alla förhandlingar är att göra sin hemläxa. Vet vad du pratar om innan du börjar förhandla med en leverantör. När du är beväpnad med kunskap är du i en mycket bättre position för att förhandla fram ett gynnsamt avtal. Tillbringa lite tid på nätet och jämför priser från olika leverantörer. På så sätt får du en bra utgångspunkt för vad du bör betala. Du kan också fråga andra företagare i din bransch om råd. De kan kanske peka ut en bra leverantör eller ge dig förhandlingstips utifrån sina egna erfarenheter.
  2. Var beredd att ge upp
    En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när du förhandlar med leverantörer är att du inte behöver acceptera deras första bud. Faktum är att det oftast är bäst att inte göra det. Om en leverantör vet att du inte är desperat efter deras produkt kan de vara mer benägna att ge dig ett bättre pris. Det är alltid bra att ha minst två eller tre leverantörer i åtanke så att du har alternativ om förhandlingarna med en av dem misslyckas. På så sätt slipper du bli tvungen att ta itu med allting om det inte går som planerat.
  3. Känn till dina gränser
    Det är viktigt att veta hur mycket flexibilitet du har när du förhandlar med leverantörer. Se till att du har en klar uppfattning om din budget innan du inleder samtal med en potentiell leverantör. På så sätt undviker du att spendera för mycket pengar och får en bättre position för att förhandla från en stark position. Det är också bra att ha en uppfattning om vilket minimipris du är villig att acceptera för produkten eller tjänsten i fråga. På så sätt kan du undvika att sälja dig själv till underpris om förhandlingarna börjar gå åt fel håll. Genom att känna till dina gränser i förväg kan du undvika att göra kostsamma misstag under förhandlingsprocessen.

Förhandlingar med leverantörer kan vara svåra, men det är en viktig färdighet för alla företagare som vill vara framgångsrika. Genom att göra din research, vara villig att gå vidare och känna till dina gränser kommer du att vara i en mycket bättre position för att få bästa möjliga priser från dina leverantörer. Med lite övning kommer förhandling att bli en självklarhet och det kan sluta med att ditt företag sparar tusentals dollar varje år!